Şema terapisi, uyum bozucu başa çıkma modlarını iyileştirmeyi ve sağlıklı, uyumlu başa çıkma tepkilerini öğretmeyi hedefler. Bu terapi türünün temel amacı, hastaların eski başa çıkma biçimlerinin farkına vararak, daha işlevsel ve sağlıklı yollarla yaşamlarını sürdürmelerine yardımcı olmaktır.
Birçok hasta, geçmişte oyun oynamak gibi basit ve eğlenceli etkinliklere katılma fırsatını kaçırmışlardır. Bu eksiklik, kişinin sosyal etkileşimlerde, kendini ifade etme ve hoşlandığı şeyleri keşfetme noktasında da zorluk yaşamalarına yol açmıştır. Kişilik bozuklukları olan bireylerde bu tür sağlıklı gelişimsel süreçler daha az gelişmiş olma eğilimindedir.
Şema terapisi, kişilik bozukluğu gibi durumlar yaşayan bireylerin, duygusal olarak yüksek düzeyde deneyimledikleri olayların tetiklediği modları ve şemalarını iyileştirmeyi amaçlar. Terapinin hedefi, işlevsel olmayan yaşam örüntülerini değiştirmek, şemaları ve modları değiştirerek sağlıklı başa çıkma becerileri kazandırmaktır.
Şema terapisi, sadece davranışsal beceriler kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda kişinin potansiyelini gerçekleştirmesine engel olan uyum bozucu şemaların yoğunluğunu azaltmayı hedefler. Bu şekilde, hastalar, daha uyumlu başa çıkma becerilerini kullanarak yaşam kalitelerini artırabilirler.